Pred završetak 3. istraživačke godine projekta "Inovativno, pametno poduzeće (INSENT)" na Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje (FESB) u Splitu, dana 13. lipnja 2017., održan je jednodnevni Seminar o proizvodnji utemeljenoj na platformi Industrija 4.0. Na Seminaru je bilo prisutno 70 osoba iz gospodarstva, te 20 osoba iz akademske zajednice.

Glavni cilj projekta Inovativno pametno poduzeće je razvoj Hrvatskog modela Inovativnog pametnog poduzeća (HR-ISE model), koji je u odnosu na svjetske modele prilagođen regionalnom načinu razmišljanja, proizvodnoj i organizacijskoj tradiciji, te specifičnoj edukaciji.

Na ovom seminaru o Pametnoj proizvodnji, održanom 13. lipnja 2017. na Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje (FESB) Sveučilišta u Splitu, predstavljeni su dosadašnji rezultati projekta Inovativno pametno poduzeće (INSENT) koji se u okviru Hrvatske zaklade za znanost provodi na FESB-u. Seminar je organiziran u svrhu upoznavanje hrvatskih gospodarstvenika s ključnim suvremenim tehnologijama vezanim uz Key Enabling Technologies (KETs), te mogućnostima njihove primjene u hrvatskim tvrtkama.

U prvom izlaganju prof. dr.sc. Nedeljko Štefanić kao član radne skupine dao je osnovne informacije o stanju digitalizacije industrije RH. Nakon njegovog predavanja, Prof. Dr.-Ing. Egon Müller prezentirao je koncept Learning Factory na Chemnitz University of Technology, te projekte uvođenja Industrije 4.0 u njemačku industriju. Voditelj projekta INSENT prof. dr.sc. Ivica Veža prezentirao je rezultate istraživanja, posebno koncept Hrvatskog inovativnog pametnog poduzeće (HR-ISE). Dr.sc. Marko Mladineo dao je osnove modela Inteligentne montažne linije unutar Learning Factory (Tvornice koja uči) na FESB-u, a izv.prof. dr.sc Stipe Čelar prezentirao je primjenu ERP sustava unutar iste Learning Factory. O primjeni ključnih suvremenih tehnologija u praksi prezentaciju je održao mr.sc. Duško Radović, CEO tvrtke TEH-CUT d.o.o., Zagreb.

Seminar je imao sljedeći raspored (Sažetak prezentacija može se preuzeti ovdje):

09:15 – 10:00  Prof. dr.sc. Nedeljko Štefanić: Digitalizacija industrije Republike Hrvatske

10:00 – 11:00  Prof. Dr.-Ing. Egon Müller: Challenges and requirements for the application of industry 4.0 and consequences in manufacturing

11:00 – 11:30  Pauza za kavu

11:30 – 12:15  Prof.dr.sc. Ivica Veža: Koncept Inovativnog pametnog poduzeća HR-ISE

12:15 – ........  Dr.sc. Marko Mladineo: Inteligentna montažna linija unutar Learning Factory (Tvornice koja uči) na FESB-u

........ – 13:00  Izv.prof. dr.sc. Stipo Čelar: Information System Development in I4.0

13:00 – 13:45  Mr.sc. Duško Radović: Uvođenje Pametne proizvodnje u TEH-CUT

13:45 – 14:15  Okrugli stol: Uvođenje ključnih suvremenih tehnologija u RH – san ili realnost?

14:15              Zajedničko druženje uz ručak

 

 workshop

 workshop

 workshop

 workshop

 workshop

 workshop

Sažetak seminara

 

hrzz logo

Napomena: Mišljenja, nalazi i zaključci ili preporuke navedene u ovom materijalu odnose se na autora i ne odražavaju nužno stajališta Hrvatske zaklade za znanost.

INSENT © 2015