Learning Factory koncept (Tvornica koja uči / Tvornica za učenje) podrazumijeva edukacijsko okruženje koje mora, što je moguće realnije, predstavljati stvarnu tvornicu. Learining Factory na taj način postaje tvornica koja uči druge - studente ili zaposlenike kroz cjeloživotno obrazovanje - metodama i tehnikama za organizaciju rada i proizvodnje. No, Learning Factory je tvornica koja i sama uči, odnosno kontinuirano se unaprjeđuje i optimira primjenjujući najmodernije proizvodne platforme, kao što je Industrija 4.0.

Laboratorij C417 na FESB-u se kroz različite znanstveno-istraživačke projekte (EU-TEMPUS MAS-PLM, DAAD NIL, EU-LDV LOPEC, HRZZ INSENT, UKF DEPROCIM) transformirao u ‘Lean Learning Factory @ FESB’.

 

Cjeloživotno obrazovanje

‘Lean Learning Factory @ FESB’ nudi cjeloživotno obrazovanje zaposlenika iz područja organizacije rada i proizvodnje, Lean managementa, upravljanja projektima, i sl.

Kao i projekt osmišljavanja, organiziranja i postavljanja Learning Factory koncepta u proizvodnom pogonu poduzeća, za obuku postojećih i novih zaposlenika.


o nama slika

 

Unaprjeđenje procesa

‘Lean Learning Factory @ FESB’ nudi podršku u unaprjeđenju proizvodnih procesa kroz projektiranje i optimiranje proizvodnih sustava, te obuku zaposlenika iz područja Lean managementa.

Na raspolaganju je čitav set metoda i alata iz Lean managementa, softver za projektiranje i optimiranje proizvodnih sustava, te didaktičke igre za obuku zaposlenika.


Slika2

 

Razvoj prototipova

‘Lean Learning Factory @ FESB’ nudi podršku u istraživanju i razvoju novog proizvoda s posebnim naglaskom na brzoj izradi prototipova.

Na raspolaganju je sva potrebna hardverska i softverska oprema: 3D skener, 3D printer, CAD/CAM softver, PLM softver, softver za simulaciju, softver za projektiranje i optimiranje proizvodnih sustava, itd.


Slika2

 

Istraživanje i razvoj: Industrija 4.0

‘Lean Learning Factory @ FESB’ prati najnovija znanstvena istraživanja vezana uz industriju, pa tako i razvoj nove kibernetsko-fizičke industrijske platforme: Industrija 4.0.

U tijeku je opremanje montažnih stanica tabletima, RFID sustavom, te vlastitim rješenjima za inteligentnu montažnu liniju baziranima na PLC jedinici i Arduino mikrokontrolerima.


Slika2

 

Oblikovanje inteligentne montažne linije

Za inteligentnu montažnu liniju kreirani su proizvod i njegov proizvodni proces.


Slika2

Jedan od glavnih izazova bio je uspostavljanje veze između MES i ERP sustava.


Slika2

U konačnici, na ovoj liniji bit će uspostavljena kompletna vertikalna integracija sustava.


Slika2

hrzz logo

Napomena: Mišljenja, nalazi i zaključci ili preporuke navedene u ovom materijalu odnose se na autora i ne odražavaju nužno stajališta Hrvatske zaklade za znanost.

INSENT © 2015