Od 1. rujna 2014. istraživačka grupa, sastavljena od znanstvenika s Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje (FESB) i Ekonomskog fakulteta (EFST), Sveučilišta u Splitu, te Fakulteta strojarstva i računarstva (FSR), Sveučilišta u Mostaru, radi na četverogodišnjem znanstveno-istraživačkom projektu razvoja pametne i inovativne tvornice, koji financira Hrvatska zaklada za znanost (HRZZ). Glavni cilj ovog projekta je razviti Hrvatski model inovativnog pametnog poduzeća (HR-ISE - Croatian model of Innovative Smart Enterprise).

Naziv projekta: Inovativno pametno poduzeće

Akronim (šifra): INSENT (1353)

Financiranje: HRZZ

Voditelj projekta: prof. dr.sc. Ivica Veža

Partneri: FESB Split, EFST Split, FSR Mostar

Početak projekta: 01.09.2014.

Završetak projekta: 31.08.2018.

Kontakt: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.


 

Industrija 4.0: Pametna tvornica

Prve tri industrijske revolucije rezultat su uvođenja strojeva, električne energije i informacijske tehnologije. Sada, uvođenje Interneta 'stvari i usluga' u proizvodnju pokreće četvrtu industrijsku revoluciju: Industrija 4.0. Ovaj novi tip industrije utemeljen je na modelu Pametne tvornice.

Ugradbeni proizvodni sustavi su vertikalno umreženi s poslovnim procesima drugih poduzeća i horizontalno povezani s prostorno raspršenim mrežama koje dodaju vrijednost. Pametne tvornice omogućavaju ispunjavanje kupčevih želja, pa je moguće da i proizvodnja jedno-komadnih proizvoda bude profitabilna. Kod Industrije 4.0, dinamični poslovni i inženjerski procesi omogućuje izmjene u proizvodnji u 'zadnji čas' imajući npr. mogućnost fleksibilnosti s obzirom na poremećaje i pogreške od strane dobavljača. Stoga se osnovne značajke Pametnog poduzeća mogu sažeti u sljedećim točkama:

- Pametni personalizirani proizvod – zahtjeva fleksibilnost i visok stupanj integracije ICT-a u proizvodnju;

- Proizvođač i pružatelj usluga – ponuda proširenih proizvoda: proizvod i usluga integrirani u jedno, ili biti pružatelj usluga proizvodnje;

- Visok stupanj suradnje – zahtjeva visok stupanj integracije ICT-a da bi se omogućio zajednički razvoj proizvoda i kooperativna proizvodnja.


o nama slika

 

Ciljevi projekta

Svaki svjetski proizvođač ima svoj jedinstveni proizvodni sustav (Toyota, Daimler, Bosch, itd), a neke države razvijaju svoj vlastiti model poduzeća, kao Njemačka – Industrija 4.0. Model je usklađen s njihovom vizijom, strategijom, vrijednostima i kulturom. Republika Hrvatska nije razvila vlastiti model poduzeća.

Glavni cilj ovog projekta je razviti Hrvatski model Inovativnog pametnog poduzeća (HR-ISE model). Cilj je napraviti regionalnu prilagodbu modela, tj. uskladiti model Inovativnog pametnog poduzeća sa specifičnim regionalnim načinom razmišljanja, proizvodnom i organizacijskom tradicijom, te specifičnom edukacijom. HR-ISE model može pomoći hrvatskim poduzećima premostiti razliku između njihovih kompetencija i kompetencija i mogućnosti EU poduzeća.


Slika2

 

Očekivani rezultati

Razvoj Hrvatskog modela Inovativnog pametnog poduzeća (HR-ISE model) i njegov transfer u gospodarstvo može imati snažan utjecaj na oporavak hrvatske industrije.

HR-ISE model može značajno unaprijediti kompetencije i mogućnosti hrvatskih poduzeća i učiniti ih konkurentnijima na EU tržištu.

Dodatno, Tvornica koja uči (Learning Factory) bit će uspostavljena na Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje. To će biti živi laboratorij s implementiranim HR-ISE modelom i mjesto za transfer znanja sa Sveučilišta u gospodarstvo.
industry

hrzz logo

Napomena: Mišljenja, nalazi i zaključci ili preporuke navedene u ovom materijalu odnose se na autora i ne odražavaju nužno stajališta Hrvatske zaklade za znanost.

INSENT © 2015