U sklopu projekta "Inovativno, pametno poduzeće (INSENT)" na Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje (FESB) u Splitu, dana 24. svibnja 2016., održan je jednodnevni Seminar "Pametna proizvodnja". Na Seminaru je bilo prisutno 20 osoba iz gospodarstva, te 15 osoba iz akademske zajednice.

Glavni cilj projekta Inovativno pametno poduzeće je razvoj Hrvatskog modela Inovativnog pametnog poduzeća (HR-ISE model), koji je u odnosu na svjetske modele prilagođen regionalnom načinu razmišljanja, proizvodnoj i organizacijskoj tradiciji, te specifičnoj edukaciji.

Na ovom seminaru o Pametnoj proizvodnji, održanom 24. svibnja na Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje (FESB) Sveučilišta u Splitu, predstavljeni su dosadašnji rezultati projekta Inovativno pametno poduzeće (INSENT) koji se u okviru Hrvatske zaklade za znanost provodi na FESB-u, s posebnim predavanjima o laboratorijima Learning Factory za lean i digitalnu tehnologiju.

Prof. Eberhard Abele predstavio je projekte Industrije 4.0 na PTW institutu elitnog Tehničkog sveučilišta u Darmstadtu, s posebnim naglaskom na njihov novi razvojni centar ETA factory (Energy efficiency, Technology, Application Centre). Dok je o Centru za istraživanje i razvoj autobilske industrije prezentaciju održao mr.sc. Željko Goja iz poduzeća HSTec.

Seminar je imao sljedeći raspored (Zbornik prezentacija može se preuzeti ovdje):

09:15 – 10:15  Prof. Dr.-Ing. Eberhard Abele: Industrie 4.0 at PTW (Institute of Production Management, Technology and Machine Tools)

10:15 – 11:00  Mr.sc. Željko Goja: Inovacije u funkciji povećanja konkuretnosti automobilske industrije RH (Centar za istraživanje i razvoj autobilske industrije d.o.o.)

11:00 – 11:30  Pauza za kavu

11:30 – 12:15  Prof.dr.sc. Ivica Veža: Projekt Inovativno pametno poduzeće (INSENT)

12:15 – 13:00  Dr.sc. Nikola Gjeldum: Lean Learning Factory (Tvornica koja uči) na FESB-u

13:00 – 13:45  Doc. dr.sc. Stipo Čelar: Digital Learning Factory na FESB-u

13:45 – 14:00  Jasminka Poje: FESTO, Rješenja za Industrija 4.0

14:00              Zajedničko druženje uz ručak

 workshop

 workshop

 workshop

INSENT Report WP1

 

hrzz logo

Napomena: Mišljenja, nalazi i zaključci ili preporuke navedene u ovom materijalu odnose se na autora i ne odražavaju nužno stajališta Hrvatske zaklade za znanost.

INSENT © 2015